Job opening: PhD candidate

CLiPS is looking for a talent in computational linguistics to do a PhD within a project on social media and political news. 

Vacature

De onderzoeksgroep Computational Linguistics and Psycholinguistics (CLiPS) van het departement taalkunde (FLW) is op zoek naar talent in computertaalkunde voor de invulling van een onderzoeks-positie binnen een grootschalig, interdisciplinair onderzoeksproject naar de wisselwerking tussen sociale media en politiek nieuws.

We zoeken een onderzoeker voor een voltijdse doctoraatsbeurs binnen CLiPS

Het project onderzoekt met behulp van technieken uit de computertaalkunde hoe mensen in het digitale tijdperk nieuws consumeren en hoe ze daardoor beïnvloed worden, maar ook hoe journalisten en politici op hun beurt beïnvloed worden door de reacties van mensen in sociale media op het nieuws. In dit interdisciplinair project werken we samen met sociale wetenschappers en datamining-specialisten. Het onderzoek focust op de Belgische verkiezingscampagne van 2019, maar ook op onverwachte politieke of maatschappelijke events. Voor dit project zoeken we een doctoraatstudent (4 jaar, voltijds) die zich zal richten op de automatische analyse van tekst (nieuws en sociale media) en de automatische detectie van opinies in sociale media en nieuwsbronnen en de verspreiding ervan. Begeleiding: Walter Daelemans (CLiPS) & Peter Van Aelst (M²P)

We zoeken iemand die beantwoordt aan volgend profiel:
● Je bezit een diploma van Master in de taalkunde of in de informatica (of studeert af deze zomer), bij voorkeur met een specialisatie in Computertaalkunde of Artificiële Intelligentie.
● Je kan uitstekende studieresultaten voorleggen.
● Je hebt een goede kennis van het Nederlands (taal van de data) en van het Engels.
● Je bent beslagen in de onderzoeksmethoden van het vakgebied en hebt goede programmeervaardigheden (bij voorkeur Python) en kennis van statistiek.
● Je hebt affiniteit met sociale media, en interesse voor (onderzoek naar) nieuws en politiek.

Wij bieden
● Een doctoraatsbeurs (100%) voor vier jaar. De begindatum is bij voorkeur 1 september 2017.
● Een dynamische en aangename onderzoeksomgeving binnen de onderzoeksgroep CLiPS (www.clips.uantwerpen.be), een uitstekende onderzoeksinfrastructuur en samenwerking met collega’s vanuit verschillende disciplines.
● Voor informatie over de voorwaarden zie het onderdeel beursbedragen doctorandi op https://www.uantwerpen.be/nl/jobs/wat-bieden-wij/lonen/

Geïnteresseerd?
● Stuur je cv en motivatiebrief (en eventuele MA-thesis of een onderzoekspaper) naar walter.daelemans@uantwerpen.be voor 15 juni 2017. Met vragen over de vacature kan je terecht op hetzelfde adres.
● Selectiegesprekken worden voorzien in de eerste helft van juli.

De Universiteit Antwerpen is een gezinsvriendelijke organisatie, met aandacht voor gelijke kansen en diversiteit. Ons HR-beleid voor onderzoekers werd door de Europese Commissie bekroond met het kwaliteitslabel 'HR Excellence in research'.